2019. július 4., csütörtök

A béna ember


A béna ember
A csodás gyógyulások sorozatában a kafarnaumi béna ember esetéhez érkeztünk, amely azért jelentős, mert itt Jézus kifejezetten beszél a bűnök megbocsátásáról.
A gyulások minden esetben megszabadulást jelentenek valamilyen testi bajból. Jézus azonban nem csak a testet szeretné meggyógyítani, hanem azért jött, hogy a lélek orvosaként megszabadítson minket a bűntől. Az írástudók ellenállását az váltja ki, hogy a bűnöket egyedül Isten bocsáthatja meg, s ezért Jézus Istenné teszi magát. Könnyebb nekik elfogadni azt, hogy egy rendkívüli képességekkel rendelkező gyógyítóval állnak szemben, mint azt, hogy Jézus valóban Isten, akinek hatalma van megbocsátani az emberek vétkeit.
Talán mi is könnyen beleesünk abba a hibába, hogy Jézus személyében a Tanítót, az Urat, a Mestert, a Megváltót, az Üdvözítőt vesszük észre, s nem engedjük, hogy megérintse lelkünket. Ha személyes kapcsolatban vagyok vele, akkor Ő az én Tanítóm, Uram, Mesterem. Ha megvallom előtte bűneimet, akkor Ő az én Megváltóm és Üdvözítőm.
HIS