2015. december 21., hétfő

Találkozások

A gyermeket váró Máriáról és Erzsébetről, az ő találkozásukról olvastunk a mai evangéliumban.
Mária azzal a szándékkal keresi fel rokonát, Erzsébetet, hogy segítségére legyen a szülés körüli hetekben. Az angyali üdvözletkor ugyanis nem csak azt közölte vele az angyal, hogy ő lesz a Megváltó édesanyja, hanem azt is megtudta, hogy Erzsébetnek szintén gyermeke fog születni.
Ez utóbbi jel, megerősítés Mária számára, hogy Isten terve, amelyet megismert, valóban meg fog valósulni ővele is.
A gyermekek, Jézus és János, közelgő születése most még az ő titkuk. József és Zakariás is tudnak ugyan erről a titokról, de ők látomásból, angyali jelenésből. Mária és Erzsébet viszont már testében érzi az anyaság titkát. Mindketten örömmel várják, gyermekük születését, s annak is kölcsönösen örvendeznek, hogy a másikjukat is megáldotta Isten. Kettőjük örvendezéséhez csatlakozik a két születendő gyermek öröme, a Messiás és előfutára felujjongása, amikor találkoznak.
Az örvendező evangéliumi szereplőkhöz mi is csatlakozunk, mert Jézus születésének közelgő ünnepét örvendezve szeretnénk várni. Ma nincs helye életünkben a szomorúságnak, hanem mindent észreveszünk, amivel Isten vagy embertársaink megörvendeztetnek, és mi is igyekszek örömet szerezni azoknak, akikkel találkozunk.
Ma az öröm emberei vagyunk vagyok.

H. I. S.