2019. június 28., péntek

Jézus Szent Szíve


Jézus Szent Szívének ünnepe 2019
Bevezető

Jézus Szent Szíve ünnepén az elveszett bárányról és megtalálása fölötti örömről szóló rövid, de nagyon sokat mondó hasonlatát közli majd velünk az evangélium. Az elveszett juhról, és s az azok megtalálása fölötti örömről.
T. Gondolunk e mi azokra a testvéreinkre, akik egykor velünk, közöttünk éltek, de életük folyamán eltávolodtak, eltévelyegtek tőlünk.
Keressük e mi őket? Mit teszünk mi értük, hogy megtaláljuk őket, és vállra véve hozzuk vissza őket közösségünkbe?
Vizsgáljuk meg lelkiismeretünket!

Evangélium után
A pásztor metaforában Jézus voltaképp saját magát mintázta meg. Ha keresztény feladatunknak meg akarunk felelni, állítsunk magunk elé példaképül a ragyogóan megrajzolt kép vonásait.
Mit tett a példabeszédbeli pásztor?
Utánament az eltévedtnek
Amikor a száz juh közül egy elcsatangolt, a pásztor azonnal észrevette. Nem nyugtatta meg magát azzal, hogy „de hát maradt még 99”. Ő minden juhot sajátjának érzett, fájt neki egyetlen egynek az elvesztése is. Nem írta le, nem húzta ki a névsorból. Nem is kezdett siránkozásba a károsodás miatt. Ehelyett keresésére indult.
Tartsunk tükröt magunk elé. Valljuk be őszintén: keressük mi az eltévelyedett bárányokat? Utána- megyünk feladva kényelmünket? Nem sajnáljuk értük a fáradságot?
Annál megdöbbentőbb a mi felelősségünk, mivel Jézus egyetlen elcsatangoltról beszél. A 99 hűséges maradt. Ma azonban mintha fordítva lenne: 99 kóborol el és egy marad az akolban. Őket ki hozza vissza? Egy pásztor nem is lenne elegendő megmentésükre. A Mester ezért keres munkatársakat. És a hűségesekben talál rájuk. Reményem szerint az itt jelenlevő testvérekben.
A jó pásztor a rossz útra tért juhot visszavitte, a közösségbe, visszavitte 99 közé. A lelki elmagányosodást csak a társaság tudja feloldani. Nincs „Maszek kereszténység”, ez fából vaskarika. Szükség van a közös élményekre, ünneplésekre, baráti kapcsolatokra. A közösség biztonságát, erősítését semmi sem pótolhatja.
Végül a jó pásztor örömhangulatot teremtett. Összehívta barátait, társait. Örömre szólította fel őket. A vidám hangulatba hozta őket. Békesség, boldogság szállt rájuk.
Bárcsak ránk is, Jézus szent szívének tisztelete, hazánkra is végre békességet és boldogságot hozna..
Ámen.