2019. október 29., kedd

Mustármag és kovász


Mustármag és kovász
Az evangéliumok központi témája az Isten országa. Főleg Máté teológiája foglalkozik ezzel a témával. Jézus Isten országának a kibontakozását a mustármag növekedéséhez és a kovász kelesztő szerepéhez hasonlítja. A mustármag a legkisebb magnak számított, amikor megnőtt, akkor szinte egy fához hasonlított. Isten országa is először egy kis közösséget ölel át, amely az idők folyamán fejlődik. Ehhez sok türelem és kitartás kell. A növekedés egyik fontos feltétele az egészséges talaj, enélkül nehezen tud fejlődni az elvetett mag.
   Jézus buzdítja a kicsi közösséget, hogy ne aggódjon a jövő miatt. (Lk 12, 32) Ő gondoskodik a közösség jövőjéről. A kovász nehezen tudja a lisztet bekebelezni, de lassan elvégzi a kelesztés nehéz feladatát. Az ország is rejtett valóság, de mégis idővel kifejti hatását a világra. Krisztus követőinek nem szabad meghátrálniuk a nehézségek miatt, és nem szabad abbahaggyák a kovásztámadó erejét, felhígítsák Krisztus üzenetét. A kovász ki van téve annak a veszélynek, hogy elszigetelődik, nem tudja teljesíteni feladatát.
A keresztények nem szigetelődhetnek el az emberektől. Úgy kell a társadalomban jelen legyenek, hogy a kovászhoz hasonlóan alakítsák, fejleszzék azt.
Jézus nem elérhetetlen magasságokból közelítette meg az embereket, hanem mindig jelen volt közösségeikben, egy konkrét helyzetre adott megoldást és tanítást. Pontosan, ezért nevezhető tanítása életnek és Léleknek. Tanítását áthatják az isteni kegyelem forrásai. Olyan problémákra kínál fel megoldásokat, amelyek az ember hétköznapjaival kapcsolatosak.