2017. február 15., szerda

Bet Szaida

Jézus újabb csodájának helyszíne a Galileai-tenger vagy más néven a Genezáreti-tó  északi   partján  fekvő   település,  Bet Szaida.
Korábban gyógyított már meg béna embert, űzött ki ördögöket, visszaadta az  érthető beszéd és a hallás képességét a  dadogva beszélő süketnek, most pedig  egy vak embert ajándékoz meg a  látás képességével.
Betegsége miatt az  illető képtelen arra, hogy önmaga menjen Jézushoz, minden bizonnyal  családtagjai vagy ismerősei vezetik  a faluba  érkező Jézushoz.  Tudhatnak tehát  Jézus csodákra képes isteni erejéről, s arról is lehet ismeretük, hogy a legtöbb esetben érintése által történnek a gyógyulások.
Érdekes, hogy nem  mondják meg pontosan, hogy mit kérnek, mit várnak Jézustól, de ez szükségtelen  is a betegség, a vakság természete miatt, hiszen Jézus rögtön láthatja,  hogy milyen baja van a hozzá vezetett személynek. Azt kérik csupán, hogy  Jézus érintse meg a vakot, s ez a kérésük nyilvánvalóan Jézus isteni képességébe vetett hitük jele.
Jézus ez esetben sem  akar cselekedni a nagy  nyilvánosság előtt, ezért  a falun kívülre vezeti a  vakot és ott gyógyítja  meg. Maga a gyógyítás  nem egyetlen  pillanat  alatt,  hanem  két  fázisban  történik,  először  csak homályosan, majd tisztán kezdett  látni a szeme világát visszanyerő  ember, amely a hitre jutás fokozatosságára utalhat.

Urunk Jézus, nyisd meg szemünket, hogy felismerjünk téged, az Isten Fiát!