2018. július 19., csütörtök

Jöjjetek Hozzám 2018


Jöjjetek hozzám 2018
A modern lélektan a fáradságot kiégésnek is szokta nevezni. Ennek sok oka van. Az egyik ilyen fontos oka a kiégésnek, hogy valaki nem szereti azt, amit csinál. A sok sikertelenség pedig rányomja az életére a bélyeget. A lélekbúvárok szerint, ha valaki nem tud aludni éjjel és azon rágódik, hogy holnap megint a munkahelyre kell mennie, akkor sürgősen változtatnia kell a munkahelyén. Nagyon tetszik azonban egy másik megközelítés. Gergely Julianna szerint az ember, ha olyan munkát kell végezzen, amelyet nem szeret, akkor először próbálja megszeretni azt. Azok a személyek, akik szeretettel végzik a munkájukat, hivatásukat szinte játszi könnyedséggel hidalják át azokat az akadályokat, nehézségeket, amelyekkel a munkahelyen találkoznak.
Jézus sorsvállalása az elfáradtakkal egy nagyon fontos segítség a nehézségek leküzdésében. Jézus ismeri hivatásunkból származó nehézségeinket, azt ajánlja, hogy ilyenkor forduljunk Hozzá. A lelkipásztori munkában nagyon fontos a feladatok megbeszélése. A munkatársak csak akkor fogják a nehéz feladatokat is elvégezni, amikor munkájukat értékelik, és bátorítást kapnak a folytatásra. A felülről lefelé irányított munkamegosztás idővel terhére lehet a munkatársaknak. Inkább egy személyközti partnerséget kell kialakítani beosztottjainkkal. Fontos ismerni magánéletük nehézségeit is. Nem mindegy, hogy valaki már eleve holt fáradtan kezdi el a munkáját az otthoni problémák miatt, vagy kipihenten, jó kedvvel tud nekifogni.
Nagyon fontos egy jó légkör kialakítása a munkatársainkkal. Az előre megtervezett munka sokkal hatékonyabb lesz, mert a beosztott lelkileg is rá tud hangolódni arra, ami következik. Így mindig tudja, hogy a munka nemcsak a főnök számára fontos, hanem a közösség javát szolgálja. Azt is fontos tudatosítani magunkban, hogy ezeket a feladatokat fel lehet ajánlani a szenvedőkért, a munkanélküliekért, a reményvesztett emberekért. Feladataink új értelmet kapnak, közösségi szerepük megerősödik.