2018. július 24., kedd

Ki az én anyám?


Ki az én anyám
Az még elfogadható, hogy Jézust nem értették meg a kortársai, de az már számára is sok volt, hogy bolondnak tekintették. A rokonai nagy aggodalommal mentek után, hogy hazavigyék. Biztos nagyon szégyellhették magukat, amikor meghallották a Jézusról szóló híreszteléseket. Az írástudók azt gondolták, hogy ördögtől megszállott.
Ezen alaptalan vádak után, Jézus egészen egyszerűen megmagyarázza, hogy nem cimborálhat az ördöggel, mert akkor ellentmondás lenne az ördögűzés és az ördöggel való szövetkezés között. Jézus esete minket is arra ösztönöz, hogy többször is átgondoljuk a másokról alkotott ítéletünket, véleményünket. Az elhamarkodott ítélkezés gyakran tévedéshez vezet.
Nagyon tetszik Graham Greene angol író véleménye a halálos ítéletről és egyáltalán az ítélkezésről. Egyik novellájában a halálbüntetés kritikáját írta meg. Az egyik férfit azért akarták halálra ítélni, mert állítólagos szemtanúk látták, hogy hogyan szökött ki egy olyan ház ablakán, amelyben később egy meggyilkolt asszony testére bukkant a rendőrség.
A védelem a vádlott ikertestvérét hívatta be, akinek a létezéséről a vádlóknak sejtésük sem volt. A végén mindkettőt elengedték, mert nem tudtak ítéletet hozni. A törvényszék előtt nagy nyüzsgés volt. És amikor a két testvér elhagyta a törvényszéket közülük az egyiket a tömeg lelökte a járdáról, és halálosan elgázolta egy kocsi. A szerző jogosan teszi fel a kérdést: kit löktek le a járdáról? Azt aki gyilkolt, vagy aki ártatlan volt?
A választ csak Isten tudja megadni. Ez a novella segít bennünket megérteni, hogy gyakran ítélünk meg tévesen embereket. Ha látnánk az egyes ember életének összefüggéseit, akkor esetleg jobb arányban közelítenénk meg az igazságot.
Jézus komolyan vesz bennünket. Ő mondta, hogy aki embertársát bolondnak nevezi méltatlan a mennyek országára. Jakab levele lehet irányadó e kérdésben: „Aki testvérét megrágalmazza vagy ítélkezik testvére fölött, az a törvényt rágalmazza és a törvény fölött ítélkezik.
Ha a törvény fölött ítélkezel, a törvénynek ahelyett, hogy megtartanád, a bírája vagy. Egy a törvényhozó és a bíró, aki megmenthet vagy elveszíthet. Ki vagy, hogy ítélkezel felebarátod fölött?” (Jak 4, 11b-12)
RI.Zs.