2014. december 17., szerda

2014. december 17.

Szerda

Első olvasásra sokaknak érthetetlennek tűnik a mai evangélium felsorolása. A szöveg Jézus nemzetségtábláját tartalmazza, ezzel kezdődik Szent Máté evangéliuma. Miért hallgatjuk a szentmisén, illetve miért olvassuk el az egész családfát? Miért kezdi írását Máté egy ilyen hosszú felsorolással, amely ráadásul tele van számunkra ismeretlen személyek furcsa neveivel.
A kérdésekre a válasz viszonylag egyszerű: Jézus nemzetségtáblája az egész ószövetség foglalata. Ha valaki jól ismeri az ószövetségi könyveket, akkor számára nem ismeretlenek ezek a nevek. A felsorolás azt tanítja, hogy ha meg szeretnénk ismerni Jézust, akkor ismernünk kell az ószövetséget is, mint az üdvtörténet Megváltó előtti szakaszát. Hiszen ezen idők, ezen évszázadok során emberi nemzedékek várták Isten ígéretének megvalósulását, a Messiás jövetelét. Az ígéret beteljesedik Jézus e világra érkezésével. A Megváltó eljöveteléről szóló prófétai jövendölések Jézus személyében teljesedtek be.
A családfa tehát azt hivatott igazolni, hogy Jézus a Messiás, ő a Megváltó. A sorok között olvasva ugyanakkor világossá válik, hogy ez a korszak, az ószövetség ideje lezárul, s Jézus születésével egy új korszak kezdődik el. Engedem-e, hogy az Úr az én életemben is új fejezetet nyisson?

Amen