2014. december 22., hétfő

Magasztalja lelkem az Urat

2014. december 22.

A mai evangéliumi szakasz szerint az Erzsébetet meglátogató várandós fiatal lány szájából erőteljes bizakodó szavak hangzanak el.
Mi az oka Mária hálaadásának?
Mária nagyon nehéz, mondhatnánk, kilátástalan helyzetben van. Még nincs férjnél, és máris gyermeket vár. Vajon tud-e már erről a vőlegénye, József? Vagy ez talán Mária személyes titka? Mi történik, ha kitudódik a várandóssága? Meglátogatja Erzsébetet, és valami nagyszerű dolgot él át: még mielőtt elmesélhetné, mi történt, az idősebb és szintén várandós Erzsébet köszöntéskor olyan dolgot mond, amiről még sehonnan sem tudhatott. Szavai felbátorítják Máriát, aki öröménekben tör ki. Dicsőíti a szent és hatalmas Istent. Mély bizonyosság él benne a jövőt illetően: „boldognak mond engem minden nemzedék, mert nagy dolgokat tett velem a Hatalmas…”
Mária bizalommal tekint Istenre, aki beteljesíti az angyal által mondott szavakat. Mária boldog érzéssel várja. Anélkül, hogy tudná, pontosan mi is vár rá, belekezd a dicsőítésbe. Átadja magát Istennek, és ezért mondja: Történjen velem akaratod szerint! Milyen jó lenne, ha bennünket is áthatna ez a fajta nyitottság, odaadás és bizalom és Isten akaratára mindig ilyen bizalommal mondanánk mi igent, hogy legyen meg mindig az Ő akarata!

Amen