2017. március 22., szerda

A törvény megtartása

Aki megtartja és tanítja Isten parancsait, nagy lesz a mennyek országában.
Isten, az élet Ura, az ember életét és boldogságát akarja. Szeretetből adta nekünk törvényeit, hogy megtanítson élni. A kőtáblába vésett tízparancsolat, a lelkiismeretbe írt törvény beteljesedése maga Jézus Krisztus. Nem a törvény betűjéhez, hanem törvényalkotóhoz szabta egész életét. Az Atya akaratát kereste, és így teljesítette be a törvényt.
Megtartani és tanítani az Isten törvényeit – Jézus e szavakkal kezünkbe adja a mennyországba jutás kulcsát. Látszólag tehát egyszerű a feladatunk, a gyakorlatban azonban gondjaink vannak a megvalósítással, sőt nem is állunk neki a megvalósításnak. Gyakran azt gondoljuk, hogy nincs szükségünk az isteni útmutatásokra és parancsokra, hiszen elboldogulunk azok nélkül is az életben.
De hová vezet ez az élet? Hová jutunk, ha magunk akarjuk megszabni az emberek együttélésének közös szabályait, s abból kihagyjuk az Istent? Mi marad meg egy istentelen világban az anyagi érdekek, a hatalom birtoklása és mindenáron való érvényesülés mellett? Erről a szintről akar felemelni minket Isten a szeretet parancsával. Erre vonatkozik a megtartás és a tanítás.

(Adoremus 2005)