2017. szeptember 1., péntek

A tíz szűz

Az okos és a hűtlen szolgákról szóló példabeszéd női változatát olvastuk a mai evangéliumban.
A mai evangéliumi szakasz, a halálunk utáni Istennel való találkozásunk metaforája.
E metafora  szerint mindazok, akik felkészülten várakoztak, azonnal bemehettek a menyegzős házba, amely jelen esetben az örök élet üdvösségét elképezi. Azok viszont, akik késve érkeztek, hiába próbáltak később bejutni.
Az üdvösség várása nagyon is gyakorlati dolog. Nem elég tehát a Hiszekegyben megvallanunk, hogy Krisztus "újra eljön dicsőségben", hanem állandóan készen kell állnunk a vele való találkozásra.
Azt a cselekedetet, hogy az okosak nem adtak olajukból a balgáknak, nem érdemes irigységnek minősítenünk, hiszen az evangélista nyilvánvalóan azt akarta ezzel kifejezni, hogy az üdvösségre jutás mindenkinek személyes felelőssége. Senki sem tud mások helyett üdvözülni és senki sem tud mások érdemei miatt üdvözülni.
Jócselekedeteinkkel csak a magunk üdvösségét tudjuk biztosítani, de imádságainkkal másokat is segíthetünk abban, hogy ők is az üdvösség útján haladjanak.

A mi törekvésünkön és jótetteinken múlik, hogy elnyerjük-e Istennek ezt a végtelen értékű, és mindenkinek felkínált ajándékát.