2017. szeptember 5., kedd

Calcuttai Szent Teréz

KALKUTTAI BOLDOG TERÉZ SZŰZ
Ganxha (Ágnes) Bojaxhiu 1910. augusztus 27-én született Skopjében, amely akkor az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozott.
Édesapja módos kereskedő volt. Édesanyjától tanulta meg a szegények felé való nyitottságot.
Az írországi eredetű "Loretói Boldogságos Szűz Mária Rend" tagjai közé lépett be, akiknek Indiában volt missziós telepük. 1929-1946 között elő- kelő hindu leányokat tanított. Minden fajú, vallású és társadalmi helyzetű ember iránt nyitott volt. Mélységes hite, valamint az a vágya, hogy valami nagyon szépet tegyen Istenért, arra késztette, hogy Kalkutta nyomornegyedében a szegények és a nyomorgók, a betegek és a haldoklók, az utcán csavargó és árva gyermekek szolgálatára szentelje életét.
1949-ben megalapította a Szeretet Misszionáriusai Rendjét, amelynek az a hivatása, hogy a keresztfára feszített, haldokló Jézus szomjúságát csillapítsa a szegények legszegényibbeinek szolgálata által.
Sok más nemzetközi kitüntetés mellett 1979-ben Nobel-békedíjat kapott. 1989. június Iő-án érkezett Budapestre négy nővérrel, és megalapította első rendházukat hazánkban. 1997. szeptember 5-én, Kalkuttában halt meg.
II. János Pál papa 2003. október 19-én avatta boldoggá Rómában.

Ferenc pápa 2016. szeptember 4.-én avatta szentté