2019. május 16., csütörtök

Az egészséges versengés


Az egészséges versengés
Valószínű, hogy velünk is megtörtént az, hogy valaki valami fontosat akart közölni, de nem tudtunk teljesen ráfigyelni. Annyira el voltunk foglalva a saját gondolatainkkal, ügyeinkkel, hogy nem tudtunk jelen lenni, a másikra összpontosítani. Magunkban azt éreztük, hogy nem tudunk együttérezni a másik problémáival, a miénk sürgősebbnek tűnt.
Jézus a kafarnaumi úton saját szenvedéseiről jövendöl, de az apostolokat más egyéb foglalkoztatja. Azon töprengenek, hogy vajon ki közülük a legnagyobb, ki a legelső. Még családi környezetben is sokszor megtörténik ez. A házastársak azon töprengenek, hogy kinek a kezében legyen a gyeplő, ki venné át a család irányítását. Vajon kinek a kezében van a kormány? A testvérek egymás között azon vitatkoznak, hogy ki méltó közülük a vezetésre. A sport világában a sportolók azért versenyeznek, hogy megdöntsék az előző rekordokat.
Az egészséges versengés azonban megkívánja azt is, hogy ha valakinek több sikere van nálunk, akkor megdicsérjük, illetve elfogadjuk az eredményességét. Amikor irigységgel, nehezteléssel tekintenek versenytársaikra, akkor már nem az egészséges versengés szellemében sportolnak.
Jézus logikája szerint az a legnagyobb, aki a többit szolgálni tudja. Itt inkább szerető szolgálatról van szó. Lehet, hogy valakinek megvan a rátermettsége a vezetésre, de a többieket nem akarja megalázni, hanem inkább arra törekszik, hogy mindenkinek a segítségére igyekezzen. A szerető szolgálat művészetében akar kitűnni. A legjobb vezetők azok az emberek tudnak lenni, akik nem csak irányítani akarnak, hanem a közösség érdekeit tartják szem előtt, és ha kell akkor munkatársaikkal együtt küzdenek, részt vesznek a csoport dinamikájában.
A gyermek csak akkor lesz igazi játékos, ha megérti, hogy nem mások ellen, hanem másokkal együtt kell játszania. Nem az lesz a fő célja, hogy a másikat megszégyenítse, hanem az igazságosság szerint elfogadja a másiknak a tehetségét, rátermettségét.
A felnőttek is újra gyermekként kell, társaikra nézzenek. Ne riválist lássanak a többiekben, hanem társat, együtt küzdő felet. Egy cég is csak akkor tud jól működni, ha a munkatársak közös cél érdekében küzdenek. Megértik azt a fontos elvet, hogy nem egymás versenytársai, hanem egymást segítő munkatársak.
RIZ