2019. augusztus 23., péntek

Limai Szent Róza


LIMAI SZENT RÓZA,

LIMAI SZENT RÓZA 1586. április 20. (vagy 30.)-án született Limában.
Fiatal korától életét az imádságnak, vezeklésnek, a tisztaságnak és a boldogságos Szűz tiszteletének szentelte.
1606. augusztus 10-én Szent Domonkos harmadrendjének lett a tagja. A rendben felvette a "Szűz Máriáról nevezett" jelzőt. Lelki kínok is gyötörték. Rokonai is üldözték. A megpróbáltatásokat türelemmel viselte. Haláláig megőrizte vidámságát.
Három művet alkotott ebben a messzi világban. Ő alapította az első kolostort Délamerikában, szemlélődő rendek számára. Később cellája köré, melyben elhunyt felépült Lima második női kolostora is.
Másik nagy műve volt a szegények állandó szolgálata.
A harmadik műve a misszió volt. Mint nő nem is gondolhatott arra, hogy elmenjen a legvadabb és legeldugottabb tartományokba az indiánok megtérítéséért. De lelkesen gondolt és imádkozott a hőslelkű misszionáriusokért. Őszintén szerette a vad és kegyetlen indiánokat, akikről Chilében élő fivére révén hallott.
Hosszú, sok fájdalommal teli haláltusát vívott. 1617. augusztus 24-én Limában halt meg, 32 éves korában. 1668. február 12-én IX. Kelemen pápa boldoggá avatta. Lima védőszentjének nyilvánították 1669-ben, 1670-ben pedig egész Nyugat-India és a Fülöp szigetek védőszentjévé. X. Kelemen pápa avatta szentté. Ő Délamerika, Peru első szentje.
Kérjük pár napja Peruban misszionáriuskod Lehel testvérünk számára égi segítségét.
Ámen