2016. április 8., péntek

Kenyérszaporítás

Kenyérszaporítás
         
A kenyérszaporítás előtt Jézus felment egy hegyre. Mózes a szövetség megkötésére felment a Sínai-hegyre. Jézus új Mózesként jelent meg, és az újszövetség megkötésének előkészítését olvassuk a mai evangéliumban.
Jézus azonban nem maradt egyedül, hanem elkísérték tanítványai, majd egy nagy tömeg tódult utána. A nép lelki éhsége nagyobb volt, mint a testi éhsége, szomjúsága. Annyira erős volt a Jézussal való találkozásnak a vágya, hogy még eledelt sem vittek magukkal.
Jézus nem oldja meg azonnal az éhség problémáját, hanem először Fülöpöt bízza meg, hogy mérje fel a valódi helyzetet. Valódi csoda volt előkészületben, azért volt fontos tisztázni, hogy nem kísértésről van szó, hanem próbatételről. Amit Jézus tenni akart, annak nem volt semmilyen természetes magyarázata.
A helyzet szomorú volt, mert egy fiúnál csak öt kenyeret és két halat találtak. Egy dénár volt egy embernek a napi keresete. 200 dénár pedig egy ember évi keresetét jelentette, de ez sem lett volna elég a nép jóllaktatására.
András apostol jelleméhez híven a fiúra tereli a figyelmet. Mégis van esély, mert a fiú gondoskodott eledelről. Jézus szétosztotta az öt kenyeret és a két halat, és mindenki jóllakot, sőt még 12 kosár ételmaradékot szedtek össze.
Jézus ma az Oltáriszentségben táplál minket. Minket is arra ösztönöz, hogy adjuk oda másoknak azt a keveset, amink van. Ha Jézus példáját követjük, akkor mi is kenyerek lehetünk mások számára.
Ámen