2017. április 21., péntek

Csodálatos halfogás

A Jézus halála utáni  napokban az apostolok  azt gondolták, hogy  egyetlen   lehetőség marad  számukra:  visszatérni eredeti  foglalkozásukhoz.  Az  Úr halálát  követően  ott  kell  folytatniuk  életüket  és  munkájukat,  ahol abbahagyták akkor, amikor Jézus meghívta őket követésére.
A mai evangélium beszámolója szerint  Péter  és  apostoltársai újra  ott  vannak  a  tavon, bárkába szállnak, halászni indulnak, valamiből meg kell élniük, dolgozniuk kell. Mintegy három évvel ezelőtt innen hívta el őket az Úr, s most  talán el  is  akarják  felejteni   a  szomorú  eseményeket.
János   evangélista részletesen leírja munkájukat. Egész  éjszaka a vízen vannak,  fáradozásuk mégsem hoz eredményt, egyetlen halat sem tudnak fogni. Gondolataik  minden bizonnyal  az  Úr  kereszthalála  körül  forognak.  Ebben  a   sikertelen, csalódott helyzetben szólítja meg  őket Jézus, de nem  ismerik fel őt.
Az emmauszi tanítványok  esetében  már találkoztunk  azzal,  hogy  látásukban akadályozva vannak. Most az apostoloknál is erről van szó. Jézus azt  parancsolja  nekik,  hogy  vessék ki  a  hálót  halfogásra.  Ne felejtsük, hogy ők nem tudják, hogy Jézus mondja ezt nekik. Ha felismerték volna őt, érthető volna azonnali  engedelmességük. De miért fogadnak  szót egy idegennek, aki parancsot  ad nekik? Miért vetik  ki mégis a hálót  egy idegen kérésére? Mert halat akarnak  fogni. Legalább ez adjon értelmet  az életüknek.

Ha felismerjük, hogy  Jézus velünk  van, és  engedelmeskedünk neki,  akkor biztosan eredményes lesz szolgálatunk.