2017. június 8., csütörtök

Prágai szent Ágnes

Prágai szent Ágnes szűz
Ünnepe: június 8

Ami a lélek a testnek, azok a keresztények a világnak – állapítja meg egy ókori egyházatya. A keresztényeknek ebben a világban élnek, de nem ebből a világból valók. Nem a ruházatuk, a nyelvük, az állampolgárságuk különbözteti meg őket a többi embertől, hanem az a mód, ahogyan életté váltják az evangéliumot. Ma is számtalan lehetősége van az igehirdetésnek és a világ megszentelésének.
Ágnes Prágában született 1205-ben. Szülei I. Ottokár cseh király és Konstancia, III. Bála magyar király leánya voltak. II. Frigyes császár házassági ajánlatát elutasította, mert elhatározta, hogy Krisztusnak szenteli magát.
1234-ben belépett a Klarisszák prágai kolostorába. Assisi Szent Klárával igen jó barátságban volt, levelet is váltottak egymással.
Ágnes buzgólkodása folytán templom és kórház is épült; az egykori nyomornegyedből karitatív központ lett. Nővértársainak idősebb nővére és lelki édesanyja, a szegényeknek és szűkölködőknek jótevője, torzsalkodó családtagjainak pedig békítője volt.

Prágában halt meg 1282. március 2-án. Sírját 1930-ban tárták fel. II. János Pál pápa avatta szentté 1989. november 12-én.