2015. január 30., péntek

A mustármag 2015.01.30.

2015. január 30.

Jézus azt mondta apostolainak, hogy olyan az Isten országa, mint a mustármag: Kicsi és jelentéktelen. De mi lesz ebből a kis magból, ha a földbe kerül? Kihajt, növekszik, és végül hatalmasra megnő.
A mi éghajlatunkon a mustár nem túl nagy, de Jézus hazájában három méter magasra is megnő. Olyan nagy, mint egy fa. És mindez benne van a pici magban. Így van az Isten országával is, mondta Jézus. Kicsiben, szinte észrevétlenül kezdődik, de hatalmassá lesz.
Erről a csodáról, szólt Jézus. a mai evangéliumi szakaszban. Arról, hogy Isten országa nem látványosan jön el, hanem rejtve.
Nem tudom, mit szólhattak ehhez a példázathoz azok, akik hallották. Bizonyára nagyon meglepődtek, hiszen ők Isten országát valami hatalmasnak, nagynak képzelték el, olyannak, amelyben a Messiás uralkodik, legyőzi Isten népének ellenségeit, igazságot, jólétet ad a népnek.
Jézus hallgatói számára sokkal közelebb állt volna, ha Jézus azt mondja, hogy az Isten országa olyan, mint a Libanon hegyének legmagasabb cédrusfája, ami olyan erős, hogy a vihar sem tépheti ki. De mit lehet kezdeni egy kicsi mustármaggal?
Hasonlóan gondoljuk ki is. Mit kezdhet az egyház és mit kezdhetünk mi, keresztények a magunk kicsiny hitével, amikor olyan sok és nagy baj van a világban, és a saját életünkben is? De mégis tennünk kell valamit.
Amit Jézus hozott, az Isten országa, az kicsinek, jelentéktelennek tűnhet. Mégis, Jézussal elkezdődött Isten uralma ezen a világon. Nem hatalommal jött, nem uralkodóként, hanem a magát feláldozó szeretet volt benne. Meg lehet kérdezni, hogy és mi lett belőle? Az, hogy keresztre feszítették. Mi azonban tudjuk, hogy feltámadt, és ezzel Isten igazolta őt, hogy a szeretetet nem lehet megölni. Az Ő országát nem lehet elpusztítani. Továbbra is itt van közöttünk, és növekszik. Ez a hit fogja legyőzni és megmenteni a világot.
Talán azt gondoljuk: a bajok túl nagyok, mi pedig túl kicsik vagyunk. Jézus azt mondta egyszer: Ha akkora hitetek lenne, mint a mustármag, s azt mondanátok ennek a hegynek, hogy ugorj a tengerbe, az megtörténne.
Kérjük, hogy adjon nekünk Isten csak egy mustármagnyi kicsiny hitet, hogy Isten országa növekedjen bennünk és honfitársainkban! Ha ez megtörténik, a folytatás sem marad el. Mert azt ígéri Jézus, hogy Isten országa, miként a mustármag, hatalmas fává nő.
Ámen.

 F.F.