2015. január 12., hétfő

Emberhalászokká teszlek

Emberhalászokká teszlek
2015. január 12.
Jézus a Galileai tenger partján sétál, és ekkor pillantja meg a két testvért, Simont és Andrást, akik éppen kivetik hálójukat. Ezután felgyorsulnak az események: Jézus megszólítja és elhívja őket.
„Jöjjetek utánam, és emberhalászokká teszlek benneteket.” Jézus új értelmet ad életüknek, átalakítja azt. A Jézushoz fűződő kapcsolat megváltoztatja a két férfi életét, nem halászok többé, hanem új emberré, emberhalásszá váltak.
Ez a tény hatással van ránk is. Jézus azt akarja, hogy a Vele való közösségben új emberré váljunk. Hívása a Vele való kapcsolatra egyúttal azt is jelenti, hogy küld bennünket a világba! Jézus követőinek egyik célja kezdettől fogva a benne hívő közösség növekedése volt.
Talán ez mai keresztyénségünk egyik nagy problémája. Úgy gondoljuk, elegek vagyunk mi magunknak. Elegen vagyunk a templomban. Miközben elegünk van a „hívő akváriumból”, nem vesszük figyelembe Jézussal élt új életünk célját. Elfelejtjük, hogy emberhalászok vagyunk.
Megfontolandó egyik lelkiíró elgondolkodtató gondolata: „Ha azok az emberek, akiket Jézus emberhalászoknak szánt, nem halásznak, akkor veszekedni fognak. Ha az az energia, ami kifelé adatott, belül kerül bevetésre, az eredmény rombolás lesz.“
A Szentírás nem tulajdonunk, hanem követésre szóló felszólítás és elhívás reménységre. Adjuk hát tovább az evangélium üzenetét!

Ámen