2016. szeptember 23., péntek

Ti kinek mondotok engem?

Hát Ti mit mondotok, ki vagyok? - tette fel a kérdést egykor Jézus mindazoknak, akik követői voltak, s a kérdés azóta is körbejár a világon.
A megszólítás ma nekünk szól: Mi mit mondunk, ki Jézus?
A mi válaszunk is inkább hallgatás, miként a hajdani tanítványok is csak ennyit tudtak felelni. Valóban nehéz erre a kérdésre felelni, mert senki sem szeretne közhelyeket mondani, s nehéz azért is, mert személyes hitünkből kellene valamit elárulnunk másoknak. Nem is kérek most senkit arra, hogy kijöjjön a mikrofon elé és a jelenlévők előtt nyilvánosan tegyen hitvallást. Egyébként sem szokásom a kedves Híveket a mikrofon elé szólítani. De azt kérem, hogy odahaza gondolkozzunk el a kérdésen és a magunk egyszerű gondolataival, szavaival próbáljuk megfogalmazni, hogy ki Jézus a mi számunkra.
Befejezésül álljon előttünk Szent Pál apostol filippieknek írott levelében olvasható tanúságtétele: szóló levelében tanúságtétele: "Számomra az élet Krisztus" (Fil 1,21).

Úgy érzem, hogy valahol ebben az irányban kell keresnünk személyes vallomásunk alapját. Természetesen nem csak szavakkal kell ezt kimondanunk. De törekedjünk arra, hogy életünk vége felé közeledve egyre igazabb legyen: Jézus az életem. (his)