2016. október 14., péntek

Képmutatás

Az előzményekben  Jézus szemtől  szemben elmondta  a farizeusoknak  és  az írástudóknak, hogy miért tartja helytelennek vallásosságukat. A legnagyobb gond a képmutatással van, hiszen a látszatra törekszenek, de szívük  távol van Istentől.
Ezt követően Jézus már nem nekik beszél, hanem a néphez intézi  tanítását. Szavainak lényege  így  foglalható  össze:  ne  kövessék  magatartásukban, életvitelükben a farizeusok képmutató viselkedését!
A képmutatás kifejezés arra utal, hogy  valaki mások társaságában  vagy egy közösségben  szerepet játszik, másnak mutatja önmagát, mint  amilyen valójában. A farizeusok  az életszentség  látszatát  akarták   kelteni,  hogy   kivívják  az   emberek elismerését.
A farizeusi  lelkületet Jézus  kovásznak, élesztőnek  nevezi. Miként a kovász átjárja a tésztát, amibe belekeverik, ugyanúgy a farizeusi magatartás átjárja a társadalom, a közösség életét. De amíg a tészta  vagy a kenyér  esetében a  kovásznak  jótékony hatása  van, addig  a  farizeusi lelkület megrontja a közösség életét és rossz hatással van annak tagjaira.

A tanítás  további részében  Jézus  arról beszél,  hogy a  képmutatás  nem tarthat örökké, az emberi szándékok  előbb, utóbb napvilágra kerülnek.  Az emberi cselekedetek megítélése  természetesen nem a  mi feladatunk,  hanem Istené, aki igazságos és irgalmas bíró.(his)