2015. augusztus 19., szerda

Clairvaux-i Szent Bernát

Clairvaux-i Szent Bernát

Bevezetés
Dijonban,1090-ben született.
A vallásos nevelésben részesült fiatalember édesanyja halálát követően a ciszterek közé lépett. 1115. június 25-én már a clairvaux-í (Clairre Vallée) monostor apátja. Bejárta Európa országait, hogy a békét helyre- állítsa. Hatvannyolc monostort alapított az európai országokban, amelyek a földművelésnek és a kézművességnek is a központja voltak. Számos teológiai művet is írt. Életelve volt: "A lelki élet legnagyobb erőforrása a szeretet." Clairvauxban halt meg 1153. augusztus 20-án.
Ill. Sándor avatta szentté 1174. január 18-án. 1953. május 24-én XII. Piusz egyháztanítói rangra emelte, Mézajkú doktornak nevezve.
Hazánkban kiemelt jelentőséggel bírtak a ciszterek, hiszen kiváló tudósokat, tanárokat adott a rend hazánknak. Ma is igen tevékenyek. Iskolákat tartanak fenn. Kulturális és lelkiségi központjuk Zircen található.
Vizsgáljuk meg lelkiismeretünket és bánjuk meg vétkeinket, hogy méltóképpen cselekedjük azt, amit Urunk Jézus az Utolsó Vacsora terméb en cselekednünk parancsolt.

Evangélium után
Sokszor megnyugtat bennünket Jézus hasonlata a mai evangéliumban. Ha józanul gondoljuk át életünket, minden értékünk Isten ajándéka. Maga az életünk, az életünk fönntartásának minden képessége és a munkabírásunk egyaránt. Ha más genetikai örökséggel, más országban, más családban születtünk volna, akkor a körülményeink merőben mások lennének, mini a jelenlegiek. Egyedül Isten az, aki ismeri az életünket meghatározó körülményeket. Ezért a későn érkezőknek is helyet ad örök és boldog országában.
Mi magunk se halogassuk az Istenhez térés lehetőségét, mert nem tudjuk, mikor jön el a huszonnegyedik óra!

Ámen
F.F.