2018. augusztus 6., hétfő

Színeváltozás ünnepe


Színeváltozás ünnepe.
Ma, augusztus 6-án, Urunk színeváltozásának ünnepét ünnepli az egyház. A liturgikus év folyamán kétszer is felolvastatja az egyház Urunk színeváltozásáról szóló evangéliumi szakaszokat.
Egyszer nagyböjt 2-ik vasárnapján, Urunk szenvedésére, kereszthalálára s feltámadására emlékeztető s húsvét méltó megünneplésére felkészítő időszakban, nagyböjt folyamán.
Másodszor pedig minden augusztus 6-án.
Erről az ünnepről csak igen kevesen tudják azt, hogy több mint félezer évvel ezelőtt, III. Kallixtus pápa rendelte el mindenütt való meg-ünneplését, csakúgy, mint a déli harangszót is, az 1456 évi nándorfehérvári győzelem hírének hallatára.
Miért rendelte el a Szentatya ezt az ünnepet, egész világon megünneplő ünnepként?
Azért, mert miként annak idején, a Táborhegyen a színeváltozással akart az Úr Jézus valamit megmutatni, megsejtetni istenségéből, úgy Nándorfehérváron, a korabeli keresztények hite szerint, a keresztények iszlám felett aratott győzelmével, az Úr Jézus megmutatott valamit istenségéből, isteni hatalmából a benne hívőknek.
Miként az Úr Jézus színeváltozása az apostolokat, úgy a nándorfehérvári győzelem Jézus Krisztus követőit, a keresztényeket megerősítette a Jézus Krisztusban való hitükben.
Oh, bárcsak a ma élők hitét is megerősítené a nándorfehérvári győzelemre emlékeztető déli harangszó, s Urunk színeváltozásának ünnepe! És a jóakaratú emberek bölcs összefogásával megakadályozná, Európa, s benne hazánk iszlámmá tételét.
Ámen

Ne feledjük, hogy ezen a napon, 1945-ben reggel 8 óra 15 perckor történt a világtörténelem egyik legszörnyűbb tette Hirosimában, egy pillanat alatt 140 ezer halottal, több tizezer sugárkárosulttal..