2018. november 23., péntek

Szent Kolumbán


Szent Kolumbán apát

Írország, Leinster tartományában született 540 körül
Szerzetesi hivatását fölismerve a híres bangori kolostor novíciusa lett. Az apát 575 körül 12 társával együtt az európai kontinensre küldte Európát evangelizálni.
A burgundi uralkodótól megkapták kolostor céljára egy régi római erődítmény romjait. Innen kiindulva alapították az újabbakat. Saját tapasztalatai és az ír szerzetesség hagyományai alapján rövid, de rendkívül szigorú regulát adott társainak.
610 körül, a királlyal támadt konfliktus miatt visszaindították őket Írországba.
Nantes-ban sikerült megszökniük, s hosszas vándorlás végén a Bodeni-tó közelében telepedtek meg, ahonnan a környék még pogány lakosságát evangelizálták.
A 70. évén túl járó Kolumbán társaival átkelt az Alpokon. 612-ben megalapította a bobbiói monostort, és itt halt meg 615. november 23.
Kérjük hazánk újra evangelizálásához égi segítségét.
Szeretettel emlékezem e nap a nevét viselő börtönviselt rendi testvéremre, aki nagy dolgokat alkotott és művelt, s aki sokakat segített mindenét elajándékozó jótékonykodásával.
Ámen

Istenünk, te Szent Kolumbán apát élete által az apostoli lelkület és szerzetesi buzgóság szép példáját adtad népednek. Közbenjárására segíts, hogy nyomában járva téged mindennél jobban keressünk, és készséges lélekkel szolgáljuk evangéliumod terjedését. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké.