2019. szeptember 25., szerda

Apostolok küldetése


Apostolok küldetése
Nem tudjuk pontosan, mennyi idő telhetett el a tizenkét apostol kiválasztása és küldetésük között, amiről a mai nap evangéliumában olvasunk, de az biztos, hogy Jézus már alkalmasnak tartja őket arra a feladatra, hogy az ő nevében hirdessék Isten országának örömhírét. Az Úr bizalmának jele, hogy a tanítás mellett a betegek gyógyítására is hatalmat kapnak tőle. Egészen pontosan Jézus „erejét és hatalmát” kapják meg. Nem olyan hatalomról van itt szó, amely alárendelt helyzetbe sorolja a másik személyt és megszünteti a személyes döntését és felelősségét, hanem Jézus saját képességeit ruházza át apostolaira, hogy művét folytassák, és annak ugyanolyan eredménye, hatása legyen, mint az ő cselekedeteinek.
Lényeges, hogy a küldetést Krisztus adja és nem a tanítványok magánkezdeményezéséről van szó. Az taníthat és gyógyíthat Jézus nevében, aki erre a feladatra magától Jézustól kap küldetést, megbízást. Az hirdetheti Isten országának örömhírét és az képes meggyógyítani a betegeket, aki ezt nem a maga nevében, hanem Jézus nevében teszi, mégpedig úgy, hogy nem eszközökben bízik, hanem egyedül az Úrtól kapott erőben.
Isten országa nem elméleti tanítás, hanem az emberek számára üdvösséget és Isten kegyelmét elhozó valóság. Ezt hirdeti meg és hozza el Jézus, s most ennek további növekedése érdekében kapnak küldetést az apostolok.
Van-e bennünk apostoli lelkület és buzgóság, hogy mi is Jézus munkatársai lehessünk?