2019. szeptember 5., csütörtök

Kalkuttai Szent Teréz


KALKUTTAI SZENT TERÉZ SZŰZ
Kalkuttai Szent Teréz, közismert nevén Teréz anya albán származású római katolikus apáca, a Szeretet Misszionáriusai szerzetesrend alapítója. Édesapja módos kereskedő volt. Édesanyjától tanulta meg a szegények felé való nyitottságot.
Az írországi eredetű "Loretói Boldogságos Szűz Mária Rend" tagjai közé lépett be, akiknek Indiában volt missziós telepük. 1929-1946 között elő- kelő hindu leányokat tanított. Minden fajú, vallású és társadalmi helyzetű ember iránt nyitott volt. Mélységes hite, valamint az a vágya, hogy valami nagyon szépet tegyen Istenért, arra késztette, hogy Kalkutta nyomornegyedében a szegények és a nyomorgók, a betegek és a haldoklók, az utcán csavargó és árva gyermekek szolgálatára szentelje életét.
1949-ben megalapította a Szeretet Misszionáriusai Rendjét, amelynek az a hivatása, hogy a keresztfára feszített, haldokló Jézus szomjúságát csillapítsa a szegények legszegényibbeinek szolgálata által.
Sok más nemzetközi kitüntetés mellett 1979-ben Nobel-békedíjat kapott. 1989. június 16-án érkezett Budapestre négy nővérrel, és megalapította első rendházukat hazánkban.
1997. szeptember 5-én, Kalkuttában halt meg.
II. János Pál papa 2003. október 19-én avatta boldoggá Rómában.
Ferenc pápa 2016. szeptember 4.-én avatta szentté.