2019. szeptember 30., hétfő

Szent Jeromos


Szent Jeromos
Szent Jeromos 349 tájékán született, itt a közelünkben, a Dalmáciai Stridon városában. Szüleitől vallásos nevelést kapott. A mai Németország területén Trierben ismerkedett meg a remete élettel. Majd utána, Keleten, Antióchiában a keleti remeteséggel. Kitt ismerkedett meg a görög, héber és arám nyelvvel.
382-ben már, mint pap tért vissza Rómába. Damazusz pápa titkára lett. A pápa kérésére kezdte meg a Szentírás latin nyelvre történő fordítását. Ezért újra a Keletre utazott Egyiptomba, Izraelbe, végül Betlehembe ment, itt kolostort épített. A Születés Barlangja közvetlen szomszédságában élt, tovább tanulta a hébert, éjszakánként egy rabbi 1-1 aranyért tanította. Sikerült neki az egész Szentírást latin nyelvre lefordítani. Az ő fordítását, a Vulgatát használja ma is az Egyház.
420-ban, szeptember 30-án halt meg Betlehemben. Holtteste a Maria Maggiore Bazilikában nyugszik. A négy egyházatya egyike.
Példáját követve, szeressük mi is nagyon a Szentírást. Vegyük kezünkbe napról napra, és találjuk meg mindig a hitünket erősítő Isteni üzenetet.
Ámen