2015. július 16., csütörtök

Kármelhegyi Boldogasszony

Kármelhegyi Boldogasszony

A Szentírás számos helyen meg- emlékezik a Kármelhegy szépségéről, ahol Illés próféta védelmezte az Istenbe vetett hit tisztaságát (lKir 17-19). A XII. században néhány remete Berthold keresztes lovag vezetésével erre a helyre vonult el a világtól. Ebből alakult ki az Istenszülő párt- fogása alatt szemlélődő életet élő karmelita rend. Stock Szent Simon 1251. július 16-án része- sült a skapuláré látomásában. Acco eleste után a karmeliták kénytelenek voltak elhagyni ősi remeteket, ahová 1630-ban térhettek vissza.
Hazánkban a karmeliták férfi és női ága is működik. Híres kegyhelyük a Huba utcai templomuk. Míg fiatal voltam gyakran jártam oda. Megfürödtem a kegyhely kegyelmi fürdőjében. Diákokkal Győrben járva felkerestük a karmelita templomot, hisz sokáig itt nyugodott Boldog Apor Vilmos vértanú püspök holtteste.
Több nagy szentjük van. Avilai Nagy Szent Teréz, egyháztanító, és Lisieux-i Szent Teréz, a missziók egyik védőszentje. Kármel címmel megjelenő negyedéves foliratuk gazdag lelkiségi lap. Házaik egyben lelkigyakorlat gsére is szolgálnak; az imádság és a lelki elmélyülés helyei.
Szűzanya tiszteletben elmélyülni vágyó testvérek keressük fel ezeket a helyeket.
Ámen.

F. F.