2015. szeptember 18., péntek

Követte őt a tizenkettő

„… követte őt a tizenkettő, és néhány asszony…” (Lukács 8,1-3)

Mindössze három igevers a mai szakasz, mégis egy hetes sorozatot lehetne tartani róla. Jézus hirdette az Isten országát, azaz nemcsak prédikálta (előtárta), hanem felkínálta annak javait. Ezért kísérték működését csodás jelek és gyógyulások. Vele volt a tizenkettő és néhány asszony, akiket gonosz lelkektől szabadított meg, és betegségekből gyógyított meg. Figyelemre méltó a megszállottság és a betegség megkülönböztetése. Kik voltak ezek a név szerint megnevezett asszonyok? Az bizonyos, hogy gyógyult bizonyságtevők voltak, Krisztust sokan követték ilyenek, férfiak és nők egyaránt.
Az asszonyok szolgáltak neki a vagyonukból. Jézus nem hirdet új társadalmi rendszert, mert eljövetelével eleve radikálisan újat hozott, az Isten országának jelenvalóságát. Ezért a nők egyenjogúságáért sem indít harcot, hanem egyszerűen túlteszi magát környezetének hagyományain, amelyek az asszonyok alacsonyabb rendűségét tükrözték. Rabbi számára lehetetlen volt az, hogy asszony társaságában jelenjen meg. Jézus elfogadja szolgálatukat, és engedi, hogy kövessék őt. A tizenkettő közé csak férfiakat választ, de méltó teret és szolgálatot biztosít az asszonyoknak.

Az üdvösség szempontjából nincs férfi és nő többé, szolgálatuk és feladatuk Isten rendelése szerint mégis más és más. A modern ember társadalma azért hullik szét, mert ezt a rendet figyelmen kívül hagyjuk.
F. F.