2017. október 20., péntek

Farizeusok kovásza

Lukács Evangéliuma 12, 1-7

Azt szokták mondani, hogy ha meg akarsz tartani egy titkot, akkor ne mond el senkinek. Jézus azonban egy olyan dimenzióról beszél tanítványainak, ahol mindenkinek a titkát ismerik. Isten nem él vissza az emberek titkaival, azokat nem fedi fel mások előtt. A kinyiltkoztatás Jézussal lezárult. Isten megtestesült Fiában mindent elmondott, ami az üdvösségünkhöz fontos.
Azonban a gonosz országának is vannak titkai. Az ember legnagyobb kísértései közé tartozik, hogy azt gondolja, titokban vétkezhet, senki nem fogja megtudni.
Isten szeme mindent lát. A kis iskolás gyermekeket a következő dallal neveljük Isten mindentudására: Jól vigyázz kicsi kéz, mit teszel? Jól vigyázz kicsi kéz, mit teszel? Mert te jó Atyád a mennyből néz le rád. Ezzel a dallal tudatosítjuk bennük, hogy igenis Isten mindent lát, igaz nem árulja el az embert.
A bűntudat azonban könnyen tönkreteheti az ember lelki egyensúlyát. Vajon miért van annyi lelkileg, szellemileg beteg személy? Bár a bűnüket titkon hajtották végbe, Isten szava bennük is megszóllal. A lelkiismeretet nem lehet elaltatni, csak ideig-óráig lehet elhallgattatni, de egy tragikus esemény, egy találkozás újra felébresztheti bennünk.

Jézus óva int a képmutatástól, amely hasonlít a kovászhoz. A kovász szerepe az, hogy megkelessze a kenyeret. Van olyan kovász is, amelyik nem végzi el rendesen a szerepét, az ilyen elrontja a tésztát. Ehhez a rossz kovászhoz hasonlít a képmutatás, amely az emberi közösséget rontja meg.
Milyen kovásza vagyok a közösségemnek? Szeretetet, békét sugárzok magamból? Ez a rövid önvizsgálat segít bennünket felfedezni árnyoldalainkat, rejtett