2019. június 7., péntek

Szeretsz-e


Szeretsz-e engem
A feltámadt Jézussal való találkozásaik után, úgy látszik az apostolok nem láttak más alternatívát, mint hazamenni. Szent Péter a Genezáreti-tó vidékre ment, és újra elkezdett halászni. Ő volt a kezdeményező: Megyek halászni! és a többiek követték. Egész éjjel halásztak, de eredménytelelenül. Ennél bosszantóbb tapasztalat nem is létezik egy halász életében. És a hajnal érkeztével meglátnak egy alakot, aki arra bíztatja őket, hogy vessék vissza a hálót. Miután kivették a hálót a bárka jobb oldalán, annyi halat fogtak, hogy nem bírták kihúzni a hálót.
Ez a kudarcból sikerbe végződő éjjeli történés ellenkező végletbe sodorja Szent Pétert, a vízbe ugrik, hogy minél hamarabb szemtől szemben láthassa a Mestert. Sajátosan jézusi gesztus a reggelire szóló meghívás. Olyan légkört teremt, amely által rendkívüli élményben részesülnek az apostolok. A nagycsütörtöki utolsó vacsora volt szeretetének a legnagyobb jele, és ez az élmény ismétlődik meg a halfogás után is.
Jézus hármas kérdésére adott pozitív válasz Péter hármas tagadását igyekszik orvosolni. A hármas kérdés és a háromszor elhangzott megbízás egy keleti szokást elevenít fel. Ha ugyanis valakire valamilyen jogot ruháztak rá, akkor az átadási formulát a tanúk előtt háromszor megismételték, és ezzel a jog átszállt arra, aki előtt a formula szövegét mondták. Jézus mennybemenetele előtt azért akart találkozni az apostolokkal, hogy kijelölje jogos utódát.
Jézus tőled is meg akarja tudni, hogy szereted-e őt vagy sem? Minden igazi barátság, kapcsolat őszinte választ követel erre a kérdésre. Életünk szimfóniájának sikere a Jézustól elvárt “szerelmi vallomásunk” őszinteségétől függ.