2015. március 11., szerda

Beteljesíteni jöttem

Nem megszüntetni jöttem a törvényt
Szerda
Jézus a hegyi beszédet a most felolvasott ünnepélyes figyelmeztetéssel kezdte, melyben Istentől, a Sínai-hegyen, az első Szövetség megkötésekor adott Törvényt az Újszövetség kegyelmének fényében mutatta be.
,,Ne gondoljátok, hogy megszüntetni jöttem a Törvényt vagy a Prófétákat. Nem megszüntetni jöttem, hanem teljessé tenni. Bizony mondom nektek, míg ég és föld el nem múlik, egy i betű vagy egy vesszőcske sem vész el a Törvényből, hanem minden beteljesedik.
Képzeljünk el egy társadalmat, ahol nem tartanak meg a Tíz parancsból egyet sem. Ott hazudnak, lopnak, gátlás nélkül. Nincs bizalom a kapcsolatok terén. Az emberi élet egy garast sem ér. Napirenden van a gyilkosság. A szőlők, az idősek tisztelete? Idegen szó! A felebarát javai? Szabadrablás! A felebarát felesége? Szabad préda!
Szeretnénk egy ilyen társadalomban élni? Biztosan nem.
Nem összehasonlíthatatlanul jobb dolog egy olyan társadalomban élni, ahol a kölcsönös tisztelet uralkodik, ahol az ember bízhat és megbízhat egymásban?
Túlzott szabályozás idejében élünk. Törvények tömkelegében. Nem lenne elegendő számunkra csupán a Tíz parancsolat, amelyet beteljesíteni jött Jézus? Ha ehhez tartanánk magunkat, akkor nem volna szükségünk ezernyi egyedi szabályozásra. És ha a Tíz parancs még mindig túl sok lenne, Jézus kettőben foglalta össze: Szeresd Istent és felebarátodat. Ez elég!
Beteljesítjük mi ezt?

Ámen
F. F.