2015. január 21., szerda

Szabad e szombaton életet menteni

Szabad e szombaton gyógyítani
2015. január 21.



Jézus ismerte az emberek gondolatainak, lelkeinek legkisebb rezgését is. Bármennyire meglepően hangzik, de a farizeusoknál is vendégeskedett. Jézus nem félt konfrontálódni a farizeusokkal, vagy azokkal, akik megkérdőjelezték küldetését.
A szombat megtartása a farizeusokkal való érintkezéseiben vitára adott okot. A 18 éve beteg asszonyt a zsinagógában gyógyította meg szombaton, a vízkóros embert a farizeus lakásában. A törvény merev értelmezése nem engedett meg semmilyen kivételt a fizikai munka alól, még akkor sem, ha az közvetlenül az illető személy lelki és testi javát szolgálta.
Jézus belelátott a farizeusok gondolataiba, nem várta meg, hogy kérdőre vonják cselekedetét, hanem ő adja meg az általuk megfogalmazott kérdésekre a választ. „Szabad-e szombaton gyógyítani?” (Lk 14, 3b), ez a kérdés nem Jézus tudatlanságát tükrözte, hanem a farizeusok gondolataiban megfogalmazódott véleményt. Többször szembesítették Jézust a szombat megtartásával. Jézus az ő monológjában a farizeusokat szembesítette a saját kérdésükkel.
Szombaton még a veszélyes helyzetbe került állatokat is meg lehet menteni. Mennyivel inkább értékesebb az állatoknál az emberi személy. Végső soron a szombat van az emberért, és nem fordítva. A keresztény világban is nem mi vagyunk a vasárnapért, hanem a vasárnap van értünk. Mivé lenne az ember vasárnap nélkül? Ma már nem lenne ember a földön, legfeljebb valami korcs változata. Törekedjünk hát a vasárnap megszentelésére.
Ámen.
F.F.