2018. június 18., hétfő

Ellengségszeretet


Ellenségszeretet

Az új törvényt részletező sorozat utolsó példája az ellenségszeretetről szól, amely rokonságban van a bosszúról szóló résszel, ami tegnap szerepelt az evangéliumban. Jézus ezt mondja: „Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek benneteket, imádkozzatok azokért, akik üldöznek és gyaláznak titeket” (Mt 5,44).
Ezen a ponton éri el csúcsát a Jézus által hirdetett erőszakmentesség. Ne csak azokat szeressük, akik jók hozzánk, hanem ellenségeinket is!
Miért szeressük ellenségeinket?
Miért imádkozzak azokért, akik üldöznek engem?
A választ az elmúlt napok elmélkedései már megadták: ha szembeszállok a rosszal és viszonoznám azt, nem volna bennem Krisztus szeretete. Isten a szeretet. Ő nem torolja meg az emberek bűnét, hanem irgalmasan megbocsát. Ne legyen bennünk bosszúvágy, harag vagy rosszindulat, hanem tudjunk szeretettel válaszolni minden sértésre vagy bántásra!
Sokak számára tűnik lehetetlennek az ellenségszeretet, vagy legalábbis erre hivatkozva utasítják el. Valóban képesek vagyunk arra, hogy még az ellenségeinket, a rosszakaróinkat is szeressük? Jézus is ezt tette, ő legyen a példaképünk! A kereszten is tudott imádkozni azokért, akik életét kioltották. Igen, a mi Urunk valóban sokat kér tőlünk. De érdemes megpróbálnunk. Ne tegyünk különbséget barát és ellenség, ember és ember között!
H.I.S.