2019. május 24., péntek

Az Assisi Szent Ferenc bazilika


Az Assisi Szent Ferenc bazilika fölszentelése.
Szent Ferenc 1226. október 3-án este halt meg. Már másfél év múlva szentté avatták. A tiszteletére Assisiben épített templom alapkövét rögtön a szentté avatást követő napon, 1228. május 28-án IX. Gergely pápa helyezte el. Az építkezés 25 évig tartott. Az ünnepélyes felszentelést 1253. május 25-én IV. Ince pápa végezte. Ekkor hozták át a Szent György templomból Szent Ferenc földi maradványait.
IV. Miklós pápa 1288-ban pápai templom rangjára emelte a helyet.
A templomot XIV. Benedek pápa 1754. márc. 25-én emelte „patriarchális bazilika és pápai kápolna” rangjára.
A főhajóból kettős lépcső vezet a kriptába. IX. Piusz pápa utasítására márványkriptát építettek az alsó templom alá. A régi kőkoporsó az oltár felett helyezkedik el nyitott térben. 1934-ben a leghűségesebb követőket is az oltár melletti falba temették: Rufino, Angelo, Masseo és Leone testvéreket.
1986 októberében és 2002 januárjában II. János Pál pápa Assisiben gyűlt össze a világvallás vezetőivel, hogy a békéért imádkozzanak.
1997. szeptember 26-án Assisit földrengés rázta meg. A bazilika súlyosan károsodott, és két évig zárva volt a restaurálás miatt.
Lélekben ott állunk a Bazilikában Szent Ferenc atyánk sírja előtt. S felelevenedik lelkünkben Szent Ferenc és társainak emléke és életpéldája. Kövessük őket.
Ámen