2019. december 16., hétfő

Kitől származik


Kitől származik
Adventben Jézus jövetelére, születésének ünnepére készülünk. Honnan érkezik hozzánk? Kitől származik? Kinek a küldötte? Zavarba ejtő és nyugtalanító kérdések ezek.
Vannak persze, akik nem nyugtalankodnak különösebben, ha nem tudják a választ ezekre a kérdésekre, s talán nem is keresik a feleletet. Mások talán megkerülik e kérdéseket vagy nem tartják azokat lényegesnek. Pedig Jézus személyéről van itt szó. Érdemes tehát igaz válaszokat keresnünk és egyenes feleleteket adnunk ezekre a kérdésekre.
A főpapok és a vallási vezetők egykor nem csak érdeklődéssel és kíváncsisággal, hanem bizonyos nyugtalansággal figyelték az új tanító, Jézus személyét és cselekedeteit. Nyugtalanságuk azonban nem az igazság kereséséből fakadt, hanem saját hatalmuk féltéséből.
Szeretnék tudni, hogy milyen hatalom rejlik Jézus cselekedeteinek hátterében.
Jézus kitér a válaszadás elől, mert tudja, hogy bármit is mondana, nem hinnének neki. Hiába mondaná meg egyértelműen, hogy a mennyei Atyától származik, az ő küldötte és Fia, nem tartanák igaznak kijelentéseit. És Jézusnak ebben teljesen igaza van. Csodái és tanítása igazolják isteni származását. Halála és feltámadása pedig igazolja mindannak igazságát, amit korábban hirdetett. De mindezt látva és hallva sokan elutasítják őt.
Hiszek-e abban, hogy Jézus a mennyei Atya fia? Hiszek-e abban, hogy ő a Megváltó?
HIS