2017. szeptember 20., szerda

Koreai vértanúk

Kim Taegon szent András és társai koreai vértanúk

Koreában is a vértanúk vére öntözte az első keresztény megvetést. Meghallották Jézus szavát, követték, és teljesítették megbízatásukat. Minket is arra bíztat Jézus, hogy megtegyük, amit kér tőlünk.
A népi bölcsesség szavain túl az életünket megvilágító titokról tanít bennünket Jézus. Akit a megváltó kereszt lámpatartójára feszítettek, nem aludt ki az üdvözítő halállal. Húsvéti feltámadásával mindnyájunk életét beragyogja.
Ne szégyelljük otthonainkban magasra emelni a kereszt jelét. A hitvesi ágy vagy a lakás bejárata fölött elhelyezett feszület, a gyakran kézbe vett, és közösen olvasott Szentírás képesek beragyogni otthonainkat. Így leszünk a gyakorlatban is a világosság gyermeki.

KIM TAEGON SZENT ANDRÁS
Koreában 1836 előtt papok nem voltak, világi hívek terjesztették a keresztény hitet. Francia misszionáriusok ekkor léptek Korea földjére.
Három nagy üldözés tört ki ellenük, 1839-ben, 1846-ban és 1866-ban. Az utóbbi során 103-an szenvedtek vértanúságot: Kim Taegon András lelkes pap, Csong Haszang Pál pedig kiváló világi apostol volt. A többiek közül legtöbben világi hívők voltak, férfiak és nők, házasok és fiatalok, idősek és gyermekek is.

Példájuk: Mindannyiunknak apostoli küldetése van!