2019. február 6., szerda

A japán vértanúk


A japán vértanúk
Japán evangelizációját Xavéri Szent Ferenc indította el 1549 és 1552 között. Néhány évtizeddel később a születőben lévő japán egyház tagjainak kegyetlen üldözésben volt része.
Az első vértanúk között volt Miki Szent Pál és – egyes források szerint 26, mások szerint 40 – vértanútársát. Pál Japánban született 1564 és 1566 között. A Jézus Társaságába lépve, eredményesen hirdette az evangéliumot. Még a keresztről is hirdette, hogy Krisztuson kívül nincs másban üdvösség.
1593-ban a Fülöp-szigetekről, Manilából ferencesek érkeztek Japánba, akik nyíltan hirdették az evangéliumot; két konventet és kórházakat is alapítottak. 1596 decemberében, az üldözések elhatalmasodásával tartóztatták le a későbbi vératúkat: volt köztük pap és világi, európai misszionárius, tizennégy japán bennszülött és három ministráns gyermek. Hatan spanyol ferencesek voltak, hárman japán jezsuiták.
A huszonnégy elítéltet megkínozták: bal fülüket levágták, vérrel mázolták be arcukat, s így vezették őket, megcsúfolásul, Nagaszaki felé. Február 5-én Nagaszakiban, a kikötő előtti dombon az egész városnak szánt látványosság volt a kivégzés.
Az első távol-keleti szenteket 1862. június 8-án kanonizálta IX. Piusz pápa. Vértanúságuk napja február 5. Mivel ezen a napon Szent Ágota vértanú szűz ünnepe van, február 6-án ünnepeljük őket.
Az üldözés újabb hulláma a XVII. század elején kezdődött, amikor a keresztények száma Japánban már elérte a 400 ezret. Több ezren szenvedtek vértanúhalált. Valamennyi japán mártírról megemlékeztek 2007 novemberében Nagaszakiban, a 187  japán vértanú boldoggá avatásán.