2018. szeptember 12., szerda

Szűz Mária neve napja


Szűz Mária neve napja
Az angyali üdvözlet után Mária rokonához siet. Nem akarja ezt az örömhírt csak magának megtartani, hanem meg akarja osztani másokkal is.
Máriában a tevékeny szeretetet ölt testet. Nem marad egymagában, hanem Erzsébethez megy. Milyen nagy lehetett Erzsébet öröme, amikor meghallotta, hogy Mária is fiút fog szülni. Az anyaság örömét tapasztalják meg a találkozásban. Két várandós anya találkozik egymással. Számukra a terhesség, nem teher, hanem az öröm forrása. Mindketten nyitottak az isteni kegyelemre. Erzsébet annyira örvend, hogy még a magzata is felujjong. Szavaiban megfogalmazza, hogy mi történt velük, áldottak, mert befogadták Isten áldását.
Amikor megadjuk magunkat az isteni kegyelemnek, akkor mi is áldással telünk el. Ez az áldás viszont kiárad másokra is. Amikor Isten áldása van életemen, akkor mások számára is áldássá leszek. Egy ilyen ember mellett nem lehet szomorkodni. Mindig meglátja Isten cselekvését az életében. Semmit nem tekint véletlennek. Istennek hálát tud adni minden történésért. Nem az indulatai vezérelik, hanem a lelkében megszületett öröm.
Mária példájára mi is elindulunk mások felé. Meglátogathatunk egy régi ismerőst, egy szomszédot, elmondhatjuk neki eddigi tapasztalatainkat. Az együtt töltött idő átminősül, Isten segítségével pedig az öröm forrásai lehetünk egymás számára.