2017. január 5., csütörtök

Jöhet e jó

A mai evangélium  arról számol be,  hogy Jézus újabb  személyeket hív  meg követésére, akik ugyanúgy,  mint a tegnapi  részben, szintén újabb  leendő tanítványokat  visznek  hozzá.
Amikor  Nátánáel  először  hall   Jézusról Fülöptől, egy kis elutasítás is visszacseng kérdezéséből: "Jöhet-e  valami jó Názáretből?"
Fülöp nem  áll neki  meggyőzni őt,  nem vitatkozik  vele, hanem egyszerűen csak annyit mond,  hogy jöjjön és nézze meg személyesen.
Ez a  magatartás számunkra  is  követendő, amikor  Krisztusról beszélünk. Sokan talán ismeretlenül is elutasítják őt, vagy érdektelenségüket fejezik ki. Mások  bizonytalanok vagy  bizalmatlanok.  Nem tudjuk  minden  esetben meggyőzni az ilyen személyeket, de bátoríthatjuk őket arra, hogy  menjenek Jézushoz, ismerjék meg őt személyesen, és a találkozás után majd  kialakul a saját véleményük.

Ha mi nem is tudunk mindenki számára meggyőzőek lenni és visszautasítanak minket, mégis hinnünk kell abban, hogy Isten  kegyelme képes bárkinek az életét átalakítani. (his)