2019. január 17., csütörtök

A leprás Mk


Mk 1,40–45. A leprás
Az ókorban igen sokféle bőrbetegséget, gombásodást leprának neveztek. A Misna nem kevesebb, mint hetvenkét fajtáját sorolja fel a „leprának". Valószínűleg ide sorolták például az ekcémát és más hasonló betegségeket is.
A leprást az ókori zsidóság körében a halva született gyermekhez hasonlították, s meggyógyulását egy halott feltámasztásának tekintették A leprásnak tilos volt belépnie Jeruzsálembe és más, nagyobb városokba.
A leprás térdre borulva, a hitét is kifejezve könyörög: „Ha akarod, megtisztíthatsz engem!” Jézus megrendülve megérinti őt, és ebből az érintésből erő árad (Mt 9,20–21). Így szól a beteg emberhez: „Akarom, tisztulj meg!”
Jézus megérinti a kitaszított, tisztátalan embert. Nem fél a betegségétől. Ezzel az érintéssel máris visszafogadja őt a közösségbe.
Krisztusnak ez a mozdulata azóta is folytatódik az egyház történetében. Ez a krisztusi mozdulat jelenik meg például akkor, amikor Szent Ferenc leszáll a lóról, és megöleli a leprást, Krisztus szeretné, ha bennünk is folytatódna ez a mozdulat, a kivetettet, a beteget, a szegényt befogadó szeretet mozdulata.