2017. november 7., kedd

Lakodalom

Lakodalom
Jézus továbbra is az ünnepi lakodalom témájánál marad. A mai példabeszéd szerint sokan kifogásokat keresnek, hogy ne kelljen részt venniük az ünnepségen. Egyesek szinte egészen nevetséges dolgokat találnak ki, hogy távolmaradásukat igazolják. Valójában azonban nincs mentségük, hiszen a legnagyobb jóból zárják ki magukat. A vendéglátó végül a méltatlannak bizonyuló személyek helyett a társadalom kitaszítottiat, a szegényeket és a betegeket hívja meg.
A tanító példabeszéd egyértelműen  az üdvösségre vonatkozik, hiszen Jézus azután mondja, hogy az egyik vendég boldognak nevezte azokat, akik helyet foglalnak Isten országában.
Napjainkban is sokan vannak, akik visszautasítják Isten meghívását az üdvösségre. Talán mert nem ismerik fel a nagyszerű lehetőséget. Vagy nem ismerik a meghívó személyét és szándékait. Esetleg nem tudják, hogy milyen alkalomra szól a meghívás. Vagy nem érzik, hogy most nem lehet büntetlenül és következmények nélkül kifogásokat keresni.

Boldogok vagyunk, ha felismerjük a meghívásban rejlő lehetőséget, elfogadjuk a hívást és helyet kapunk majd Isten örök országában. (H. I.)