2018. október 30., kedd

Mustármag


Mustármag
Az igazságok megközelítésére gyakran használunk hasonlatokat, s modelleket. A szentbeszédekben is. Az Úr Jézus mesterien használta a hasonlatokat. Máté evangélista megjegyezte: "példabeszédek nélkül nem szólt hozzájuk!” Az Úr Jézus különösen Isten országáról szóló tanítását igyekezett szemléletes hasonlatokkal érthetővé tenni: A mennyek országa hasonlít a mustármaghoz, - a kovászhoz, hallottuk az imént felolvasott evangéliumi szakaszban.
Az Isten országa olyan, mint a mustármag: Tehát kicsiny. Nálunk ma is. De Izraelben megnő 3 méter magasra is. És olyan nagy életerő van benne, hogy hatalmas fává terebélyesedik, és ágai közt az ég madarai is megpihennek.
Így viselkedik, így cselekszik az Egyház is.
Elkezdődik egy icike-picike magban és fává lesz. Gondoljuk el: Jézus, aki ekkor harminchárom éves fiatalember, elkezdi hirdetni Isten országa evangéliumát. Csatlakozik hozzá tizenkét ember. Nagyon egyszerű emberek, halászok, vámszedők, kézművesek - és kétezer év múlva több mint egy milliárd ember van az Ő nevére keresztelve.
És ez a fa ma is tovább terebélyesedik. Ágai és lombjai között ma is százmilliók pihennek meg földi vándorlásuk idején. Mi is, e szentmisén jelenlévők, akik a szent Eucharisztiával erősítjük lelkünket.
Ámen


Mustármag