2016. július 7., csütörtök

Ne vigyetek

Ne vigyetek
Jézus "szenzációs lelkipásztori ötlete": nincstelenül küldi tanítványait az emberek közé, hogy rászoruljanak embertársaik segítségére. Azok készek az evangélium befogadására, akik készek segíteni nélkülöző embertársaikon. Azzal nyílik meg szívük az evangélium befogadására, hogy szeretetük megnyílt embertársuk felé. Akik így lesznek Jézus tanítványai, azok nem érdekből lesznek keresztények.
Ennek ellentéte a lakókocsival nyaralni induló gazdag turista, aki nem akar rászorulni senkinek a segítségére. Gyönyörű tájakat láthat, csak épp az ott lakókat nem fogja megismerni.
Nemrég emlékeztünk meg a szerzetesrendek feloszlatásának 50. évfordulójáról. Az Egyház ellenségei csapást akartak ránk mérni, de épp ez adott alkalmat arra, hogy megismerjük híveinket, hősies áldozatkészségüket és szeretetüket. A szegénység sajátosan krisztusi erény, az evangélium hirdetésének egyik feltétele.
Valóban így vélekedünk?
Közel van az Isten országa. Ezzel az örömhírrel indulnak a tanítványok Jézusról beszélni. És ők is, mi is megtapasztalhatjuk, hogy Isten gondoskodik népéről, hogy Isten a rosszat is jóra tudja felhasználni. Bátran induljunk tehát, hogy Isten szeretetéről tanúságot tegyünk.

Ámen