2016. november 23., szerda

Jézust követők sorsa

A Lk 21,10-11-ben olyan dolgokról van szó, amelyek időben és térben távolinak tűnnek, ilyenekkel többnyire a hírműsorokban találkozunk: ország, ország ellen támad, dögvész, éhség...
Kényelembe helyezzük magunkat, egy kicsit sajnáljuk a Közel-Keletet és a Harmadik Világot, aztán átkapcsolunk egy másik csatornára. Jobb esetben az esti imában megemlékezünk ezekről a szenvedőkről - és ezzel kész is. Nem a mi világunk.
De bizony, a mi világunk! A 12. verstől személyesebb hangot üt meg a szerző, szinte "kiszól" a könyvből: Ébredj ember, neked beszélek! Neked, és nem a szomszédodnak, nem a haragosodnak, nem az anyósodnak - NEKED. De nem egyedül neked, hanem neked, mint egy közösség tagjának: "...kezet emelnek RÁTOK, ...hurcolnak TITEKET, alkalom SZÁMOTOKRA..."
Rémisztő az a gyűlölettenger, amelyről itt szó van, és ami megrontja a legszentebb emberi kapcsolatokat is - de megnyugtató az, ahogyan Isten ehhez viszonyul. Bármi történhet velem, Ő mindig tudni fog róla és mindig velem lesz, sőt, általam munkálkodik a nehézségek idején: bölcsességét adja.
Említettem, hogy mint egy közösség tagjai vagyunk itt megszólítva. E közösség összetartó erejét nem a vérségi kötelék vagy a baráti szellem alkotja, hanem a közös pont az állhatatosságban való kitartás.
Gondolhatunk arra is, hogy a Szeráfi Rend összes szentjének ünnepe van ma, Szt. Ferenc és Szt. Klára hajtásainak emlékezete, amolyan ferences mindenszentek. Vannak köztük vértanúk, hitvallók, szüzek stb. - de egyben mindnyájan közösek: megvalósították a Lk 21,19-et, azaz állhatatosan kitartottak.

Kövessük őket az életre vezető úton!