2016. november 11., péntek

Szent Márton püspök

A mai  napon  ünnepelt  Szent Márton  püspök  személyében  az  irgalmasság szentjét tiszteljük. Az irgalmasságból  és a felebarát iránti  szeretetből olyan példát  mutat  ő mindenkinek,  amelyet  érdemes követnünk.  Mert  az irgalmasság nem a  szegények megsegítésének  hangoztatását jelenti,  hanem konkrét cselekedeteket  kíván.  Ki  kell lépnünk  a  szívtelenség  falával körbevett zárt világból, és nagylelkűséget kell tanúsítanunk a  rászorulók felé.
Nem  ismételgethetjük  tovább,   hogy  mi  is  szegények   vagyunk, segítségre van szükségünk és mások támogatására szorulunk, hanem meg  kell feledkeznünk önmagunk gondjairól és  hiányairól és nagylelkű szívvel  kell sietnünk a szegények felé.
A mindenható Isten  jónak látta, hogy  próbára tegye az  akkor még  katona Mártont, ezért állította az útjába a szegény koldust. Szent Márton kiállta a próbát,  a  koldusban felismerte  Krisztust  és nem  szalasztotta  el  a lehetőséget,  hogy  irgalmasságból  jót   tegyen  vele.
Bizonyára  a   mi életutunkon is Isten rendeléséből időről időre megjelennek a rászorulók, a szegények,  a  bajbajutottak,  a  nincstelenek.  Ha  megtagadva  tőlük  az irgalmasságot  elmegyünk  mellettük,  a  végső  ítéleten  újra   láthatjuk arcukat, de akkor már csak magunkat vádolhatjuk mulasztásunk miatt. Mindazért, amit  másoknak  adunk  Krisztus  iránti  szeretetből,  Istentől kapunk jutalmat a mennyországban.

(his)