2016. október 3., hétfő

Az irgalmas szamaritánus

Az  irgalmas  szamaritánusról  szóló  történet  Jézus  egyik  legismertebb példabeszéde. A történet egyszerű leírással kezdődik, egy úton lévő embert kifosztanak, súlyosan  bántalmaznak,  majd  magára hagyják.  Ez  a  kezdet felkelti a  kíváncsiságunkat, vajon  mi lesz  ennek az  embernek a  sorsa.
Ugyanakkor felébred bennünk az együttérzés és gondolatban rögtön elkezdjük tervezgetni, hogyan lehetne rajta segíteni. Szinte fellélegzünk, amikor az elbeszélés  folytatásában  közeledik  egy   pap.  Ő,  aki  a   jeruzsálemi templomban ellátja a szolgálatot az istentiszteleteken, biztosan  segíteni fog - gondoljuk. De nem így történt.
Utána egy templomszolga jár arra,  de ő is hasonlóan tesz. Nincs  mentségük, hiszen mindkettőjük esetében  arról van szó,  hogy  meglátták a  bajba  jutott embert,  de  továbbmentek,  nem segítettek neki.
Harmadikként egy  szamaritánus ember  jár arra.  Jézus zsidó hallgatósága ellenséges módon viselkedett velük, ezért tőle semmi jót sem vártak. De az előítéletek nem igazolódtak,  a szamaritánusnak megesett  a szíve a  bajba jutott emberen, segített neki és gondoskodott róla, hogy felépüljön.
A két csalódás után, a  szamaritánus meglepetést okoz,  hiszen éppen ő  gyakorol irgalmasságot, akitől ez nem volt várható. Én is  tudok olyan  élethelyzetekben  segíteni, amikor  ezt mások  nem  is várnák tőlem.

Érdemes kipróbálni. (his)