2016. október 12., szerda

Farizeusi lelkület

A  farizeusi  lelkület  helytelenségének   feltárása  folytatódik  a   mai evangéliumban.
Jézus jól látja, hogy a farizeusok gondolkodásának mélyén a hit hiánya húzódik  meg. Úgy  gondolják, hogy  Isten iránti  tiszteletüket azzal tudják kifejezni, ha ügyelnek arra, hogy elkerüljék a tisztátalannak minősített dolgokkal való érintkezést.
Vallásosságuk másik lényeges eleme, hogy a törvényi  előírások szerint mindenből  tizedet adnak. A  farizeusok annyira  ügyelnek  a  törvények  aprólékos  megtartására,  hogy  a   tized megfizetéséből nem maradhat ki még néhány szálnyi fűszernövény sem.
Jézus szavaiból érezzük az iróniát. Vajon  tényleg ez tetszik Istennek?  Valóban értékes ez az  adomány, ez a  felajánlás? Vajon elfogadja-e  Isten ezt  az adományt olyan  embertől,  aki  nem  gyakorolja  az  igazságosságot  és  a szeretetet?
A vallási életben mindig megvan az a kísértés, hogy megelégedjünk bizonyos külső cselekedetekkel. Ez  a kísértés  nehezen észrevehető  és nem  könnyű ellene küzdeni. A vallásosság hamar kiüresedik, elveszíti lelki tartalmát, ha valaki csak a  vallási, egyházi törvények  megtartására törekszik, s  a kötelességteljesítés szintjére csökken nála minden vallási megnyilvánulás.
Vigyázzunk, mert a farizeus nagyon ügyesen elbújik lelkünk mélyén!

(his)