2017. március 3., péntek

Miért nem böjtölnek?

Miért nem böjtölnek?

János tanítványai és a farizeusok odamentek Jézushoz és így szóltak hozzá: miért böjtölnek a János tanítványai és a farizeusok tanítványai, s miért nem böjtölnek a te tanítványaid?
Mi a böjt? Lemondás valamiről. Nem a törvény puszta teljesítésért, az emberek elismeréséért, hanem, hogy nagyobb értéket kapjak helyette az Úrtól.
Mit szolgál az a böjt, amivel embereknek akarunk tetszeni, ami által nem Istennek készül bennünk hely? Mit mond Jézus a böjtről a Hegyi beszédben?
"Ne az emberek lássák a te böjtölésedet, hanem a te Atyád, aki titkon van, és a te Atyád, aki titkon néz, megfizet néked nyilván."
Mi a farizeusok kérdése? Ők mind böjtölnek, mert annak van ideje, a farizeusok és János tanítványai is, miért nem böjtölnek a te tanítványaid? Mi igen - ti miért nem?
Mit akarnak tudni, akik így kérdeznek? Érdekli őket az ok? Nem! Kérdeznek, de nem várnak választ. Egyszerűen csak el akarják marasztalni, és mindenki előtt nyilvánosan lejáratni, lesöpörni a színről azt, akinek nekiszegezik a kérdést.
Jézus így felelt nekik: csak nem böjtölhet a násznép, amíg velük van a vőlegény? Amíg velük van a vőlegény, nem böjtölhetnek, de eljön az a nap, amikor elvétetik tőlük a vőlegény, akkor majd böjtölni fognak.
Amíg a vőlegény (Jézus) velük, s velünk van, addig nem külsőleg, hanem rejtve, lélekben kell böjtölni.